Lönekoll gratis

Lönekollen gratis – Såhär kan du kolla lön gratis

Många vill idag kolla löner på andra personer, och tack vare offentlighetsprincipen är detta möjligt i Sverige. Inkomstuppgifter är offentliga och finns att tillgå för vem som helst gratis. Det finns idag digitala tjänster som tillåter dig att kolla lön anonymt och direkt från soffan, men inte alla är gratis. Vi ska i den här artikeln gå igenom hur du kan kolla någons lön gratis, samt vilka andra alternativ det finns när du vill göra en lönekoll.

Lönekollen

För de som vill kolla löner snabbt och smidigt finns lönekollen.

Med Lönekollen kan du anonymt kolla vad någon har för lön, inkomst av kapital samt se eventuella betalningsanmärkningar. Lönekollen är en digital tjänst med inkomstuppgifter om alla svenska medborgare över 16 år. Du måste inte ha något speciellt skäl till att vilja se någons lön utan uppgifterna är offentliga och finns att tillgå när som helst utan att uppfylla något syfte med lönekollen, det räcker helt enkelt med nyfikenhet.

Att göra en lönekoll med lönekollen är inte gratis utan kostar 39 kronor. När du köper en lönekoll får du även inkomstuppgifter om fler personer som bor i samma område, vilket innebär att du exempelvis även kan se vad familjemedlemmar och personer i samma bostad tjänar. Du behöver alltså inte köpa lönekollen en extra gång för att se vad någon annan person tjänar som är bosatt i samma hushåll.

Gör lönekoll gratis

Trots att lönekollen inte är gratis finns det ett sätt att se vad personer i Sverige tjänar utan att behöva betala för det. De som sitter på allas inkomstuppgifter i Sverige är skatteverket, och eftersom uppgifterna är offentliga kan vem som helst kontakta skatteverket för att se vad någon tjänar – gratis. Att göra en lönekoll via skatteverket gör du genom att kontakta de via telefon eller mail och förklarar vem du vill se lönen på. Du får sedan löneuppgifterna gratis via post.

Skillnaden på att betala för en lönekoll via lönekollen och att göra den gratis via skatteverket är att du får se lönen på personen direkt på skärmen om du gör din lönekoll via lönekollen. Gör du den via skatteverket tar det tid att få reda på vad någon tjänar, och många väljer därför att istället kolla lön via lönekollen, trots att det inte är gratis.

Hoppas du uppskattade läsningen och nu kan göra en lönekoll, oavsett om du vill göra den gratis via skatteverket eller direkt genom lönekollen. Vill du veta mer om lönekollen kan du läsa om oss här.

Se någons lön direkt på skärmen

Rulla till toppen