Kreditkollen

Kreditkollen

Sverige är ett tacksamt land vad gäller offentlig information. Till skillnad från många andra länder har vi ett helt öppet register på exempelvis adresser, personnummer, lön, skulder och kreditvärdighet. Transparensen av offentlig information gör att vi som privatpersoner kan kolla upp saker om oss själva och andra direkt på nätet.

På lönekollen kan du enkelt kolla upp vad någon tjänar, samt se kapital och eventuella betalningsanmärkningar. Någon som inte visas på lönekollen är dock kreditvärdighet, vilket är allt viktigare att ha koll på i en digital värld där lån och betalning via faktura blir allt vanligare.

Kreditvärdighet är ett mått på en persons eller ett företags betalningsförmåga och är viktigt att ha koll på för banker och kreditgivare. Vem som helst kan kolla sin kreditvärdighet i Sverige eftersom kreditvärdigheten baseras på offentliga uppgifter som upplysningsföretagen hämtar från skatteverket och finansinstitut.

Kreditkollen

Personen på bilden har kreditbetyget 24 av 100 på Uscore, vilket anses som en låg kreditvärdighet som kan göra det svårt att få lån.

Vad är kreditkollen?

Kreditkollen är en tjänst som tillåter privatpersoner och företag att kolla sin kreditvärdighet genom att ta en kreditupplysning på sig själv. På kreditkollen kan man se sitt kreditbetyg, eventuella betalningsanmärkningar, lån och skuldsaldo hos kronofogden samt inkomster.

Att göra en kreditkoll på kreditkollen utlöser ingen kreditupplysning som kan påverka ditt kreditbetyg negativt.

Vill man kolla betalningsanmärkningar fungerar lönekollen, men vill man även se skulder och kreditvärdighet krävs alltså kreditkollen.

Kreditkollen gratis

Kreditkollen finns gratis på Uscore, där du med en gratis kreditkoll kan se din kreditvärdighet och jämföra den med genomsnittet, betalningsanmärkningar, lån samt inkomst baserat på information från Creditsafe. Genomsnittligt kreditbetyg i Sverige är för tillfället 60 av 100.

Kolla betalningsanmärkningar

Om du vill kolla om du själv har betalningsanmärkningar kan du göra det gratis via Uscore eller genom att ta en kreditupplysning på dig själv hos något kreditupplysningsföretag. När du tar en kreditupplysning på dig själv ser du även när betalningsanmärkningen utfärdades (och när den går ut) samt vem det var som ansökte om anmärkningen. Vill du se om någon annan har en betalningsanmärkning kan du använda lönekollen.

Hur kan man få högsta kreditvärdighet?

Ett kreditbetyg eller kreditvärdighet är inget permanent utan ändras hela tiden beroende på personens ekonomiska situation. Kreditupplysningsföretagen värderar konstant personens ekonomi och sätter ett kreditbetyg baserat på saker som lån, inkomst, skulder, betalningsanmärkningar och kredithistorik. Detta betyder alltså att du kan höja din kreditvärdighet. Tips för att få en bättre kreditvärdighet är:

  • Betala av lån eller amortering regelbundet
  • Betala alltid fakturor i tid
  • Köp inget på avbetalning
  • Samla dina lån för att få en lägre ränta och på så sätt kunna betala av snabbare
  • Minska dina utgifter (ex. shoppa mindre eller köp billigare mat)
  • Öka dina inkomster (ex. byt jobb, jobba mer)

Se någons lön direkt på skärmen

Rulla till toppen